Grabitje
Izraeli e përligj grabitjen e tokës së palestineze përmes dy narrativave, njëra historike dhe tjetra fetare. Ajo historike duket se përdoret më së shumti për opinionin ndërkombëtar, edhe pse është skandaloze për nga logjika dhe legjitimiteti që pretendon. Por ajo që ka më shumë rëndësi mendoj se, është pikërisht narrativa fetare, e cila është themeli që motivon shtimin e kolonëve dhe përligj së brendshmi mos pranimin e zgjidhjes me dy shtete, dhe mbështet po ashtu nga jashtë edhe nga kristiano-sionistët.
Kjo Ă«shtĂ« narrativa qĂ« thotĂ« se Zoti ia premtoi atĂ« tokĂ« pasaardhĂ«sve tĂ« Abrahamit, tĂ« cilĂ«t sipas intepretimit judaik, janĂ« vetĂ«m bijtĂ« e Is’hakut, pĂ«r rrjedhojĂ« jahuditĂ« e sotĂ«m janĂ« tĂ« vetmit banorĂ« legjitim -fetarisht- tĂ« asaj toke deri nĂ« fundin e kĂ«saj bote, sepse atĂ« ua ka dhuruar Zoti dhe me kĂ«tĂ« “tĂ« vĂ«rtetĂ«â€ nuk ka asnjĂ« kompromis dhe as tolerim.
Ky element shumë i rëndësishëm fetar pothuajse nuk përmendet fare në opinionin publik dhe atë mediatik ndërkombëtar, por ai është narrativa kryesore dhe dominuese mes fanatikëve dhe ekstremistëve fetarë në Izrael si dhe në mesin e kristiano-cionistëve, një pjesë e madhe e të cilëve gjenden mes protestantëve që jetojnë në SHBA, që janë dhe një nga faktorët kyç i mbështetjes nga Perëndimi. Pa kuptuar këtë nuk mund të kuptohet thellësisht ky konflikt.
Miti fetar, mbi të cilin ata kanë ngritur narrativën, që i mban ata të lidhur me të atë tokë, është dekonstruktuar si i pasaktë madje edhe nga një pjesë e rabinëve jahudi që dënojnë mënyrën sesi sillet shteti sionist izraelit që e keqpërdor fenë, ndërkohë që vetë sionizmi është në thelb një ideologji laike.
Por efekti i dĂ«mshĂ«m i kĂ«tij miti, ndoshta, nuk do tĂ« kishte marrĂ« kurrĂ« kĂ«to pĂ«rmasa tĂ« sotme dhe kĂ«tĂ« kalvar konfliktual tĂ« paprecedent nĂ« histori, mes arabĂ«ve e muslimanĂ«ve nĂ« njĂ«rĂ«n anĂ« (e jo vetĂ«m) dhe jahudive sionistĂ« nĂ« anĂ«n tjetĂ«r, nĂ«se ai nuk do tĂ« ishte pleksur me njĂ« tjetĂ«r mit fetar, qĂ« Ă«shtĂ« pĂ«rvetĂ«suar nga njĂ« pjesĂ« e protestantĂ«ve qĂ« jetojnĂ« kryesisht nĂ« SHBA, tĂ« cilĂ«t besojnĂ« se qĂ« tĂ« vij Krishti pĂ«r sĂ« dyti duhet qĂ« tĂ« krijohet Izraeli i madh, dhe mĂ« pas do tĂ« ndodh beteja e Armagedonit…, edhe pse ndĂ«rkohĂ« ishin jahuditĂ« ata qĂ« e dĂ«rguan Krishtin drejt kryqĂ«zimit -sipas versionit biblik- sepse sipas tyre ai ishte njĂ« mashtrues!
Kjo aleancĂ« e çuditshme religjoze, e paprecedentĂ« nĂ« histori mes dy ish-armiqĂ«ve tĂ« betuar deri nĂ« ekstrem, jo vetĂ«m qĂ« nuk Ă«shtĂ« e sinqertĂ«, por ka marrĂ« mĂ« shumĂ« nĂ« qafĂ« pikĂ«risht jahuditĂ«, qĂ« siç shprehen edhe disa rabinĂ«, pĂ«r shkak tĂ« Izraelit dhe sjelljes sĂ« tij e kanĂ« bĂ«rĂ« gjithĂ« botĂ«n t’i urrejĂ« jahuditĂ«.
Kështu që fajin për këtë konflik që trazon mbarë botën, e kanë pikërisht edhe këto mite fetare që keqpërdoren për interesa politike, ndërkohë që njerëzit shkojnë mish për top për shkak të tyre, çka e bën konfliktin akoma edhe më të ashpër dhe pazgjidhje.