SIMPOZIUM KOMBËTAR 

“INTEGRIMI I SHQIPTARËVE NË EUROPË DHE VLERAT QË ISLAMI PËRCJELL NË KËTË INTEGRIM”

Simpoziumi do të mbahet më datë 02/02/2008, në qytetin e Kavajës, në orën 10.00

– Muslimanët shqiptarë dhe integrimet europiane- Nexhat Ibrahimi

– Kushtet dhe standartet për integrim. Kërkesa islame përpara se të jenë standarte për integrim- Kreshnik Osmani

 Të drejtat e njeriut në Islam- Muhamed Hoxha

– Angazhimi i muslimanëve shqiptarë në proceset integruese, përgjegjësi fetare dhe kombëtare- Dr. Bedri Selmani

– Gratë muslimane në Kosove dhe integrimi europian- Besa Ismaili

– Mësim-besimi në procesin arsimor dhe roli i tij në integrim- Bashkim Aliu

– Trajtimi i problemeve të Islamit në literaturën perëndimore- Abdi Baleta

– Universalizmi dhe globalizmi- Prof. Sabri Bajgora

– Mirëkuptimi fetar në Shqipëri si vlerë e integrimit të shqiptarëve në Evropë- At Nikolla Marku

– Gjeopolitika shqiptare në Ballkan dhe faktori islam- Prof. Nazmi Maliqi

 Përdorimi politik i islamofobisë dhe ne Shqipëri pas rënies së komunizmit- Olsi Jazexhi

– Afirmimi i islamit universal si alternativë e disa konvencave lokale- Prof. Milazim Krasniqi

– Muslimanet e Malit të Zi, një kendveshtrim i shkurtër historik- Ef. Isuf Gjokaj (Myfti i Republikës së Malit të Zi)

– Qëndrimet institucionale dhe individuale ndaj fushatave konvertuese- Prof. Bajram Xhafa

– “Islami europian”, realitet apo sajesë?- Dr. Xhabir Hamiti

– Roli i muslimanëve shqiptarë evropianë në dialogun midis qytetërimeve- Bujar Shehu

– Islami si besim dhe Islami si politikë. (“Feja civile” dhe “Fetarizmi politik”)- Ajni Sinani.

– Debatet për anëtarësimin e Shqipërisë në Konferencën e vendeve islamike- Selim Gokaj

– Marrëdhëniet e muslimanëve shqiptarë në laicizmin post-modern- Dr. Zekeria Bajrami

– Diaspora Shqiptare dhe Karta e muslimanëve të Europës- Ramiz Zeka

– Islami në Europë dhe Norvegjia – një shembull i integrimit të muslimanëve- Ef. Refik Gerbeshi

– Intregrimi i shqiptarëve në Europë, imponim apo dëshirë- Fuad Ramiqi

– Pozita e gruas në Islam, një shans për integrim- Ilda Mahmudai

– Edukimi Islam në shoqërinë e sotme shqiptare- Faik Miftari

– Roli i intelektualeve muslimanë shkodranë në jetën shoqërore të qytetit gjatë shekullit të 19 dhe gjysmës së parë të shekullit të 20, një shembull për t’u ndjekur dhe në trevat e tjera shqiptare- Nexhmi Bushati

– Identiteti i shqiptarëve, Islami dhe sfidat integruese europiane- Halil Ibrahimi

– Nevoja e popujve për përsosmërinë islame- Elvis Naçi

– Arritjet në rigjallërimin e Islamit në Shqipëri- Referuesi : K.M.SH

– Bashkëpunimi institucional i bashkësive muslimane në Ballkan- Referues nga Bashkësia Islame e Kosovës

– Roli i muslimanëve shqiptarë në formimin dhe ruajtjen e identitetit kombëtar- Hadi Bushati dhe Bashkim Bajraktari

– Integrim apo shkrirje- Redi Shehu

– Profeti Muhamed (a.s.), ndjekës i zhvillimeve më të rëndësishme ndërkombetare të kohës së tij- Eduart Thartori

– Monitorimi i mediave shqiptare dhe Islami- Roald A. Hysa– Vlera që mund dhe duhet t’i ofrojnë shoqërisë muslimanët-  Justinian Topulli