Forumi Musliman i Shqipërisë

fmsh-al.org

My WordPress Blog

MediaPer Media

Tirana mbështet: Platforma Për Familjen dhe Jetën!

FORUMI MUSLIMAN I SHQIPËRISË e përshëndet përzemërsisht “Plaftformën Për Familjen dhe Jetën”, si dhe të gjithë aktivistët e saj dhe të gjithë ato shoqata që e mbështesin këtë platformë për këtë nismë sa fisnike dhe aq të dobishme për shoqërinë shqiptare në të dy anët e kufirit. Qëndrimet e qarta dhe të kthjellëta në dobi […]...
ArkiviNjoftim

Familja dhe mësimbesimi II

  FORUMI MUSLIMAN I SHQIPËRISË     Familja dhe mësimbesimi takimi dytë / ARKIV 23/12/2012  Bismilahi Rrahmani Rrahim “Familja dhe Mësim-besimi” ishte përsëri në qendër të vëmendjes së shoqatave, që janë aktive në shoqërinë civile muslimane. Në këtë tryezë të dytë u paraqit për diskutim drafti “Mbi  nevojën  e përfshirjes së mësim-besimit në kurrikulat e shkollave publike […]...
ArkiviNjoftim

Familja dhe mësimbesimi I

  FORUMI MUSLIMAN I SHQIPËRISË  Familja dhe mësimbesimi  /ARKIV 1/12/2012Pas një përpjekje një mujore me nismën e Forumit Musliman të Shqipërisë u realizua një tryezë e rrumbullakët ndërmjet shoqatave muslimane me temën “Familja dhe mësimbesimi”. Pjesëmarrja e shoqatave në këtë tryezë ishte maksimale dhe ishte vlerësuar seriozisht nga organizatori dhe të gjithë pjesëmarrësit. Përpara fillimit të bisedimeve, […]...
MediaPer MediaRaportime

Arnavutluk’ta İslamofobi Raporu 2021

Arnavutluk’ta İslamofobi Raporu 2021 Giriş AMF tarafından yayınlanan ilk İslamofobi raporu 2016 yılına aittir. Bunun sonrasında da AMF, vaka bazında ortaya çıkan İslamofobik eylem ve olgularının daha net bir tablosunu elde etmek için yıllık çabalarını sürdürmüştür. AMF’nin çalışması, Arnavut Müslüman topluluğunun karşılaştığı sorunlara daha kapsamlı bir şekilde odaklanmıştır vebundan dolayı topluluğumuza bağlı ortaya çıkan farklı […]...
Opinion

Familja shqiptare në përballje me paradigmat e reja dhe besimi

  Roald A. HYSA Shekulli i kaluar ka qenë një nga më të trazuarit për shkak të përplasjeve të forta ideologjike, që u pasqyruan edhe me tronditje të mëdha shpirtërore e historike. Mendimi botëror nga Lindja në Perëndim u përsoll rreth përplasjes së qytetërimeve dhe fundit të historisë e njeriut të fundit me Huntingtonin dhe […]...
Opinion

Aleanca e Fudulit…

Nga Hoxha dr. Justinian TOPULLI Na përcillet se Profeti i Allahut ka thënë: “Kam dëshmuar bashkë me xhaxhallarët e mi një aleancë në shtëpinë e Abdullah ibn Xhudanit, që nuk do të kisha dashur në vend të saj, as devetë e kuqe. Dhe nëse do të ftohesha për të njëjtën gjë në Islam, do t’i […]...
Uncategorized

Raporti i Islamofobisë në Shqipëri 2021

Hyrje Raporti i parë mbi Islamofobinë i nxjerrë nga FMSH i përket vitit 2016 dhe kështu kanë vijuar përpjekjet e përvitshme të FMSH-së për të pasur një pamje më të qartë rreth akteve dhe fenomeneve islamofobike të shfaqura rast pas rasti. Puna e FMSH-së ka qenë më e gjerë rreth problemeve të hasura nga bashkësia […]...
Monitorimi i Mediave

Islamofobia dhe zhvillimet e saj në kontekstin shqiptar

Roald A. HYSA* Fenomeni i Islamofobisë është një fenomen që u bë më i ndjeshëm në nivel global pas ngjarjeve të 11 shtatorit në SHBA dhe u shfaq në forma të ndryshme në vendet e ndryshme të Perëndimit. Shumë përkufizime janë dhënë për këtë fenomen ku e mbizotëron mu ai mospëlqim i thellë ndaj Islamit […]...
Per Media

Raporti Europian i Islamofobisë: përmbledhje e shkurtër mbi Shqipërinë

“Ky raport analizon incidentet islamofobe që ndodhën gjatë perjudhës janar dhjetor të vitit 2020. Ngjarje të ndryshme politike dhe shoqërore ndërkombëtare, veçanërisht dy kryesoret si vrasja e mësuesit në Paris, Party Samuel, dhe sulmi në Vjenë; si dhe ngjarje ndërkombëtare dhe vendase kanë ndikuar në përforcimin e retorikës anti-muslimane. Kjo retorikë karakterizohet nga gjuhë islamofobe […]...
Per Media

Figurat e shquara muslimane dhe 100-vjetori i Shtetit Shqiptar

FORUMI MUSLIMAN I SHQIPËRISË – Figurat e shquara muslimane dhe 100-vjetori i Shtetit Shqiptar 30/11/2012 Në ditët që shkuan të festimeve mbi 100-vjetorin e Shpalljes së Pavarësisë dhe ngritjes së flamurit tonë kombëtar në Vlorë u ndërmorën shumë iniciativa, festime e dekorime të figurave të ndryshme vendore e kombëtare. Megjithëse hoxhallarët shqiptarë kanë dhënë një […]...
Njoftim

Largohet nga kjo jetë Selim Shyqyri Gokaj

(28/11/1942 – 9/11/2021) Lindi në Shkodër, dhe që në moshë të re mes vëllezërve e motrave të tij Selimi shquhej për dashurinë dhe karakterin e fortë për të mbështetur e ndihmuar familjen. Si natyrë Selimi ka qenë opozitar me të keqen dhe të padrejtën dhe për këtë luftoi tërë jetën e tij. Ai kishte guximin […]...
Monitorimi i Mediave

Islamophobia Report 2019-2020

Introduction The period 2019-2020 is characterized by important events that affected the lives of all Albanians and caused difficulties for all citizens without any exception not only at national level, but also worldwide. Especially the November 2019 earthquake and the outbreak of SARS COVID 19 flu pandemic constitute two of such events impacting the lives […]...
NjoftimPer Media

Termat “prindi 1” apo “prindi 2” janë të papranueshëm

Forumi Musliman i Shqipërisë shpreh shqetësimin e thellë mbi shpërndarjen e një formulari në kopshtet e Tiranës, ku padrejtësisht dhe paligjshmërisht përmenden termat “prindi 1”, “prindi 2” dhe “të tjerë”. Ky veprim ka hasur edhe në indinjatën e prindërve të fëmijëve, të cilët na e kanë përcjellë këtë shqetësim të tyren. E si mund të […]...
Njoftim

“Sfidat e reja të Bashkësisë Muslimane për Islamofobinë”

Një takim i frytshëm ky i organizuar nga Forumi Musliman i Shqipërisë për të nxjerrë në pah sfidat e reja të bashkësisë muslimane që e presin atë, si dhe format e reja të shfaqjeve islamofobike në shoqërinë shqiptare. Në këtë takim ku morën pjesë një grup intelektualesh të specializuara në fusha të ndryshme në qendër […]...
Per Media

FMSH mbështet peticionin e besimtarëve

DEKLARATË Forumi Musliman i Shqipërisë mbështet pa rezerva peticionin e besimtarëve drejtuar Komunitetit Mysliman të Shqipërisë për ndalimin e shitjes, dhënies për ndërtim (me përqindje) apo dhënies së lejes për ndërtim nga Bashkia për dy parcela me sipërfaqe 1076 metra katrorë dhe 1000 metra katrorë të ndodhura në Bulevardin e Ri të Tiranës, pronë vakëf […]...
Raportime

Raporti i Islamofobisë 2019- 2020

Më së fundi pas disa përpjekjesh dhe vështirësish tashmë që dihen FMSH po nxjerr në qarkullim raportin dy-vjeçar mbi Islamofobinë për shkak edhe të gjendjes së pandemisë dhe turbullirave që shkaktoi. Raporti evidenton pak a shumë po ato probleme, të cilat që prej disa dekadash po i vuajnë muslimanët shqiptarë. Kurba e Islamofobisë vërehet se […]...
Per Media

Përdhosja e xhamisë së Et’hem beut

Përdhosja e xhamisë së Et’hem beut nga njerëz të papërgjegjshëm i ka indinjuar të gjithë besimtarët muslimanë në të gjithë Shqipërinë. Ndërkohë që besimtarët nuk po lejohen dhe po ndjehen “non grata” në shtëpinë e tyre, pakujdesia shtetërore shkakton përdhosjen e një Shtëpie të Zotit e pikërisht të asaj Xhamie, që është edhe shpirti dhe […]...
Njoftim

Deklaratë mbi gjenocidin serb të Srebrenicës…

Forumi Musliman i Shqipërisë përshëndet mesazhin në “Twitter” të kreut të Partisë Demokratike Lulzim Basha, në të cilin shprehet se: “Masakra e Srebrenicës është një akt gjenocidal, i cili duhet të njihet dhe të dënohet si i tillë nga bota e civilizuar. Shqipëria duhet të ketë kurajën dhe pavarësinë për ta dënuar atë si dhe […]...
NjoftimPer Media

FMSH dënon deklaratat e Qeverisë Shqiptare

Me emrin e Allahut Mëshiruesit – Mëshirëbërësit Forumi Musliman i Shqipërisë dënon deklarimin e Qeverisë së Republikës së Shqipërisë në përkrahje të Shtetit të Izraelit. Situata tragjike e krijuar nga dhuna e ushtruar mbi popullsinë palestineze në Jeruzalemin Lindor e në Gaza nga shteti izraelit tashmë e shpalosur në mënyrë të qartë përpara opinionit publik […]...
NjoftimPer Media

Aktet shtypëse brutale në Al-Aksa kanë ngjallur zemërim në të gjithë botën

Forumi Musliman i Shqipërisë po ndjek me indinjatë dhunën e ushtruar nga aparati shteteror i Izraelit ndaj besimtareve muslimanë brenda Xhamisë Al-Aksa, si edhe popullsisë ne Jeruzalemin Lindor, duke i dëbuar ata nga shtëpitë e tyre. Këto akte shtypëse brutale kanë ngjallur zemërim në të gjithë botën dhe janë shoqëruar me reagime të fuqishme nga […]...
NjoftimPer Media

Qëndrimet fyese ndaj Islamit dhe profetit Muhamed, nuk duhet të shërbejnë si mjete të luftës politike

Forumi Musliman i Shqipërisë ka ndjekur me vëmendje zhvillimet e fundit në Francë, ku një mësues u vra brutalisht e po ashtu, ky akt kriminal nxiti fatkeqësisht një fushatë të ulët, poshtëruese e antiligjore ndaj Profetit Muhamed dhe Komunitetit Musliman në Francë e më gjerë në rang global. FMSH  dënon me forcë vrasjen e mësuesit […]...
Per Media

Përkujtesë drejtuar Komunitetit Mysliman…

BISMILAHI RRAHMANI RRAHIM PËRKUJTESË                    .          Drejtuar: Kryesisë së Komunitetit Mysliman të Shqipërisë                             Z. Bujar Spahiu, Kryetar         Të nderuar, Forumi Musliman i Shqipërisë ka përcjellë me vëmendje shqetësimin e një numri të madh besimtarësh për gjendjen e krijuar nga përhapja e COVID-19 me rrjedhojë ndalimin e faljes së Namazit me xhemat. Në kushtet e reja të […]...
Njoftim

Ndërron jetë Hadi Sabri Bushati

Në orët e para të ditës së sotme (30/03/2020) ndërron jetë dhe largohet për në amshim miku dhe veprimtari i shquar shkodran Hadi Sabri Bushati nga familja e mirënjohur e Bushatllinjve të Shkodrës. Hadi Bushati lindi më 12 Janar 1942 në Shkodër, në një familje me tradita qytetare dhe pari e këtij qyteti. Ai është […]...
Media

Urime për 100-vjetorin e Republikës së Turqisë

Bismilahir Rrahmanir Rrahim Urime për 100-vjetorin e Republikës së Turqisë   Shkëlqesisë së Tij Z. Recep Tayyip Erdoğan! I nderuar Z. President! Në emër të Forumit Musliman të Shqipërisë ju uroj nga zemra për festën e madhe të popullit turk, 100-Vjetorin e Shpalljes së Republikës. Forumi Musliman i Shqipërisë ka ndjekur me vëmendje e entusiazëm […]...
MediaNjoftim

Thirrje ndaj Qeverisë së Shqipërisë…

Thirrje ndaj Qeverisë së Shqipërisë që “të mos heshtë përballë krimeve të luftës dhe gjenocidit në Gaza” Në deklaratën e përbashkët të 240 profesionistëve dhe personaliteteve të fushave të ndryshme shprehet solidariteti me popullsinë palestineze dhe i bëhet thirrje “Qeverisë shqiptare të mos heshtë përballë krimeve të luftës dhe gjenocidit në Gaza”   Pedagogë, profesionistë, […]...
Diskriminim FetarMedia

Cili është objekti i konfliktit Izrael-Palestinë?

Cili është objekti i konfliktit Izrael-Palestinë? Një udhërrëfyes i thjeshtë Ka vrarë dhjetëra mijëra njerëz dhe ka shpërngulur miliona të tjerë. E ardhmja e tij gjendet në të shkuarën e tij. Ne po e zbërthejmë atë.   Nga stafi i Al Jazeera-s   Konflikti izraelo-palestinez, i cili ka shkaktuar vdekjen e dhjetëra mijëra jetëve dhe […]...
MediaNjoftim

Civilët e pambrojtur dhe Gaza

Bismilahir Rrahmanir Rrahim Në emër të Allahut Mëshiruesit Mëshirëdhënësit Civilët e pambrojtur dhe Gaza   Forumi Musliman i Shqipërisëka përcjellë me dhimbje të thellë konfliktin e fundit izraelito-palestinez, që kulmoi me shpërthimin e një rakete në El-Ehli Baptist Hospital në Gaza, ku mbetën të vrarë qindra pacientë e civilë të pambrojtur. Është tashmë e ditur […]...
MediaNjoftim

Tubim për paqen dhe lirinë në Palestinë.

Tubim për paqen dhe lirinë në Palestinë. Tubim do të organizohet ditën e Premte 20 tetor në orën 16:30, në sheshin Skënderbej. Forumi Musliman i Shqipërisë organizon një tubim në mbështetje të paqes dhe lirisë së popullit palestinez. Në këtë tubim do të bëhet thirrje për ndalimin e luftës si dhe do të dënohen krimet […]...
MediaNjoftim

Në Gaza janë vrarë qindra pacientë e civilë të pambrojtur

Bismilahir Rrahmanir Rrahim Në emër të Allahut Mëshiruesit Mëshirëdhënësit Në Gaza janë vrarë qindra pacientë e civilë të pambrojtur   Forumi Musliman i Shqipërisë ka përcjellë me dhimbje të thellë konfliktin e fundit izraelito-palestinez, që kulmoi me shpërthimin e një rakete në El-Ehli Baptist Hospital në Gaza, ku mbetën të vrarë qindra pacientë e civilë […]...